Представители на английските служби от вчера са в България, за да

...
Представители на английските служби от вчера са в България, за да
Коментари Харесай

Младен Маринов: Разследваме отравянето на Гебрев с колеги от Великобритания

Представители на британските служби от през вчерашния ден са в България, за да работят дружно с сътрудниците си по следствието, обвързвано с опита за ликвидиране на Емилиян Гебрев, каза вътрешният министър Младен Маринов. Той отказа конкретика колко тъкмо английски специалисти са тук, както и представители на кои служби са.
 
Контакти със службите, обаче, били направени още при подаването на сигнала от Гебрев.
 
Нямало по какъв начин при влизането в страната на Сергей Федотов, граничните служители на реда да са знаели дали това е негово агентурно име, сподели Маринов и отхвърли повече информация с кого се е срещал Федотов у нас.
 
През 2015 година, когато е първият подаден сигнал от предприемача, е работено единствено на национално равнище. 

Екип от английски следователи е в България, с цел да изследва дали отравянето на предприемача Емилиян Гебрев през 2015 година има връзка с отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му миналата година в Солсбъри, стана ясно през вчерашния ден от английският вестник „ Гардиън ”.
 
„ Има английски екип тук “, е показал в изявление за вестника министър председателят Бойко Борисов. „ Те организират взаимно следствие дружно с българските органи “, допълнил той.
 
Евентуалната връзка сред двата случая на отравяне беше сложена във фокуса на вниманието предходната седмица, откакто проверяващият уебсайт „ Bellingcat “ разгласи, че е разкрил документите за пътешестване на хипотетичния сътрудник на ГРУ, който употребявал псевдонима Сергей Федотов.
 
Тези документи показвали, че Федотов е бил България по време на отравянето на Гебрев и във Великобритания, когато Скрипал и щерка му също бяха отровени в Солсбъри. И в двата случая Федотов е употребявал сходни модели на пътешестване - не се появява за противоположния си полет, по-късно се връща по различен маршрут.
 
Българските управляващи потвърдиха, че Федотов е пътувал три пъти до България през 2015 година, в това число по времето, когато Гебрев е бил токсичен.
 
" Цялата информация, която имаме за придвижването, мястото на престой, партньорствата и контактите, които този човек е имал и за които знаем, са предоставени на английските правоприлагащи и разследващи служби ", споделил Борисов пред вестника.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР